Sertleşme sorunu: ereksiyon bozukluğu olarak da tabir edilen bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Sertleşme sorunu neden olur diye merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Günümüzde erektil disfonsiyon (sertleşme sorunu) değerlendirilmesinde psikolojik-organik ayırımının doğru olmadığı görüşü hakimdir. Çünkü fiziksel ve psikolojik nedenler mutlaka bir arada görülür.
1- Psikolojik Nedenler
İçindekiler
Psikolojik ana neden güven eksikliği-yetersizlik hissi iken stres, depresyon ve anksiyete gibi duygu durum bozuklukları ve karşı cinsin yaklaşımı bu ana nedeni daha da ağırlaştırabilir.
2- Doğal Nedenler – Atar Damar Daralması
Doğal nedenlerin içerisinde en sık görülen ve en önemli neden atheroscleros (atar damar daralması)’dır. Penis ereksiyonunu sağlayan penisteki kavernoz trabekuler sinüslere dolan kandır. Ereksiyon derecesini de belirleyen en önemli parametre, bu boşluklara gelen kan akımının hızıdır. Bu kan akımı hızının belirli değerin üzerine çıkması ile penil ereksiyon başlar. Ereksiyonun gerçekleştiği penis kavernoz yapısına kan getiren özellikle kavernoz atar damar ve dalarındaki daralmalar (atherosclerotik plaklar) kan akım hızını düşürecektir. Yani athrescleros sertleşme sorununda en önemli etkenlerdendir.
Aynı zamanda en sık görülen de etkendir. Çünkü atheroscleros yaşın ilerlemesi ile herkeste görülen bir durumdur. Bir çeşit atar damar yaşlanması denilebilecek doğal süreçtir. 10‘lu yaşlarda ilk birikmeler başlasa da 20’li yaşların ortalarından itibaren gözlemlenebilir derecede fonksiyon bozukluğu oluşturmaktadır. 30 ‘lu yaşlarda cinsel fonksiyon bozukluğu oluşturmasi kaçınılmazdır. Burada oluşan cinsel fonksiyon bozukluğu için hiç sertleşme olmaması olarak anlaşılmaması gerekir. Eskisine göre daha geç uyarılma daha uzun sürede ereksiyon oluşması, oluşan ereksiyon maksimum sertlik derecesinin düşmesi ve oluşan ereksiyonun korunduğu sürenin kısalması (sekonder erken boşalma)’na rağmen cinsel ilişki sağlanabilir, ancak cinselliğin kalitesini düşüren bir cinsel fonksiyon bozukluğu-sertleşme sorunu diğer adıyla impotans mevcuttur.
3- İlerleyen Yaş Sertleşme Sorununa Neden Olur
Sözünü ettiğimiz gibi atherosclerosa neden olan en önemli neden yaşın ilerlemesi (30 yaş üstü olması) olsa da atar damarlarımızın yaşlanmasını hızlandıran bazı başka faktörler de vardır. Bunların başında Diyabet, obezite, Hiperlipidemi ve sigara kullanımı, hipertansiyon, oksidan ve toksik içerikli ürünler tüketme ROS, ve stres atar damarlarımızı yaşımıza göre daha ileri evre atherosclerosa itebilir.
Okumak İsteyebilirsiniz: Sertleşme Sorunu Nasıl Anlaşılır
4- Sertleşme Sorunu Neden Olur – İlaç Kullanımı
Bazı ilaçlar: Tansiyon ve prostat büyümesini önleyici ilaçlar, anti depresan ve epilepsi ilaçları, kolesterol düşürücü ve antihistaminik ilaçlar ve uyuşturucu kullanımı sertleşme sorununu agirlaştiricı özellik taşır.
5- Mevcut ve Geçirilmiş Hastalıklar
MS hastalığı, Parkinson, Epilepsi, Geçirilmiş beyin kanaması veya damar daralması-Felçler de sertleşme sorununa merkezi sinir sistemi üzerinden neden olabilen norolojik hastalıklardandır.
6- Hormonal Hastalıklar
Hormonal hastalıklar testeron üretimi ve libido (cinsel istek) ile direkt ilgili olabileceği için sertleşme sorununda önemli yeri vardır. Prolaktin, tiroksin, melatonin, serotonin, dopamin testestoron , FSH, LH , Kortizol ve GH seviyeleri ile erektil disfonsiyon direkt veya indirek ilişkili olabilmektedir.
Okumak İsteyebilirsiniz: Cinsel İlişki Sırasında Erkeğin Sertliğinin Kaybolması
7- Pelvik Ameliyatlar
Pelvik Cerrahiler: Prostat ameliyatı, varikosel, testis torsiyonu, inmemiş testis, plonidal sinüs op, hemoroid op, bel fıtığı gibi ameliyatların gerek bozucu olan oluşturarak gerekse de pelvik sistemin dolaşımını etkileyerek ereksiyonu olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Prostatit (prostat enfeksiyonu) CPP (kronik pelvik ağrı sendromu)
Orşit, epididimit, balanitis gibi pelvik inflametuar hastalıklar da ereksiyonu olumsuz etkiler.
Sistemik İnflamatuar hastalıkların (romatizmal hastaliklar) sertleşme sorununu olumsuz etkilediğini gösteren bilgiler vardır.
Kalp yetmezlikleri (geçirilmiş kalp krizleri), renal yetmezlikleri (böbrek yetmezlikleri) olmasi sertleşme sorunu için predispozan faktörlerdendir.
Penil dokuda oluşan kalifiye fibroz plaklar (IPP-Peyrini plakları) ve venoz kaçış sertleşme sorununu oluşturan penil doku kaynaklı sık rastlanan nedenlerdendir.
Okumak İsteyebilirsiniz: Penis Boyu Nasıl Ölçülür
Sertleşme Sorunu Neden Olur?
Yukarıda saydığımız sertleşme sorunu nedenlerine yol açan başlıca faktörler ise;
- Kötü beslenme
- Fiziksel Hareketsizlik
- Uyku yetersizliği ve düzensizliği
- Uzun çalışma saatleri
Olarak özetlenebilir.